Spring naar content
inspiratie

Maak uw kookeiland ook het esthetisch middelpunt van uw keuken

Wanneer u de keuze maakt voor een kookeiland, dan kan het haast niet anders dan dat u zich een ware chef voelt in uw eigen keuken. Het praktische element en de ruimte om lekker uitgebreid te kunnen koken, maakt het dat het kookeiland al jaren de favoriete keuze is bij vele van onze gasten. Naast het praktische element, kunnen we er natuurlijk ook niet omheen dat een kookeiland een schitterende luxe keuken oplevert die de potentie heeft om van uw keuken, het middelpunt van uw woning te maken waar genieten en gezelligheid voorop staat.

Ondanks dat het kookeiland midden in de keuken staat, zorgt een perfect design er pas echt voor dat het eiland ook op esthetisch vlak het middelpunt van uw ruimte wordt. Ons nieuwe artikel zit daarom vol inspiratie hoe u dit middelpunt kunt creëren en alles uit uw kookeiland haalt. Lees dus vooral verder en laat u verrassen!

Indelingen en designs

Een esthetiek creëren begint natuurlijk bij een schitterend design met passende indeling. Om u daarmee op weg te helpen, hebben we al onze indelingen en designs opgesomd die perfect passen in 2022.

Luxe design met inbouw kastenwand

We trappen af met een indeling die ontzettend populair is bij onze gasten. Het kookeiland met inbouwkastenwand zorgt voor een luxe design die uw keuken in een strak moderne stijl laat schitteren. De combinatie geeft de ruimte om in uw inbouwkastenwand al uw apparatuur te verwerken zoals koelkast, vriezer, (dubbele) oven en wijnklimaatkast. Zo kunt u het werkblad van uw kookeiland volledig voor het koken benutten. Een uitstekende keuze wanneer u van luxe, modern met een (tikkeltje) minimalisme houdt.

Altijd gezelligheid met een bar

Een ander niet te missen keuze is een bar aan uw kookeiland. Met een bar maakt u van uw keuken een gezellig geheel waar u uw familie en vrienden aan plaats kunnen nemen. Daarnaast creëert u met weinig extra ruimte een woonkeuken waar u heerlijk aan kunt ontbijten of na borrelen. U heeft daarnaast verschillende design mogelijkheden wanneer u voor een bar kiest. U kunt ervoor kiezen om het kookeiland zo in te delen dat er ruimte is voor barkrukken, maar we tekenen ook steeds vaker een verlenging van het kookeiland in met een open gedeelte. Zo houdt u het gehele werkblad om te koken, maar heeft u wel alle voordelen van een bar aan uw eiland.

Decoratie mogelijkheden met een nis

Wanneer design hoog bij u in het vaandel staat, dan is een nis in uw kookeiland zeker het overwegen waard. Met een nis creëert u ruimte en een mooie plek om decoratie kwijt te kunnen. Wanneer u van uw kookeiland een blikvanger wilt maken, dan kan een nis hier zeker bij helpen. Kijk maar eens naar onderstaande keuken waar de nis het design schitterend ondersteund.

Combineer met een hoek voor oneindige kookruimte

Bent u helemaal weg van koken en geeft een kookeiland met inbouw kastenwand nog te weinig ruimte? Dan kunt u met een hoekkeuken met kookeiland alle kanten op. Met deze keuken heeft u alle ruimte om uw gerechten te bereiden en legt u dat ‘chefgevoel’ nog een tandje verder. Voor de serieuze hobbykoker is een hoekkeuken met kookeiland dus een serieuze overweging waard!

Een wereld aan materialen

Het tweede onderdeel wat onlosmakelijk verbonden is met de esthetiek van de keuken, zijn de materialen. De materialen bepalen namelijk als geen ander de sfeer en het gevoel van uw keuken. We nemen u daarom mee in onze populairste keuzes van keukenmaterialen in 2022.

Pure luxe met een stenen aanrechtblad

Er zijn verschillende materialen aanrechtbladen, maar bij Het Interieurhuys zijn onze stenen bladen duidelijke de favoriet. Met een natuurstenen of keramisch blad krijgt u namelijk al direct dat luxe gevoel welke we zo graag creëren in uw keuken. Marmer voor een chic design, betonlook voor industrieel of kiest u voor de voordelen van graniet? Met steen kunt u alle kanten op. Neem als voorbeeld onderstaande keuken waar het stenen (keramisch) blad een schitterende meerwaarde aan de keuken geeft.

Zwart, wit of naturel?

Op het gebied van fronten moeten we bekennen dat het iets minder spannend wordt. Er zijn namelijk drie smaken die veruit de favoriete positie innemen en dat is zwart, wit en naturel. Ondanks de duidelijke voorkeur bij onze gasten, kunt u met deze drie smaken al vele kanten op. Zo leent naturel zich ontzettend goed voor een warme sfeer, waar zwart uitstekend geschikt is voor een modern, industrieel of een chique keuken. Wit is dan weer een kleur waar ontzettend goed mee te combineren valt en u al snel iets unieks van uw keuken en kookeiland kunt maken. Wij begrijpen daarom maar al te goed waarom deze kleuren zo in de smaak vallen bij onze gasten.

Koper, goud of zwart als finishing touch

Kranen en spoelbakken in chroom is wel erg safe in 2022. Verrijk uw horizon en ontdek wat er allemaal mogelijk is aan materialen. Koper, goud, zwart en zelfs nikkel zijn allemaal materialen die schitterend staan bij de juiste keuken. Zo doet koper en goud het ontzettend goed bij lichte materialen, waar nikkel en zwart de diepe sfeer ondersteunen van een donkere keuken.

Afzuigkap mogelijkheden

Bij de keuze voor een kookeiland dan gaat u er helaas met de standaard wand afzuigkap niet komen. Gelukkig brengt de populariteit van het kookeiland genoeg technische ontwikkelingen met zich mee zodat u meer dan genoeg keus heeft voor afzuigmogelijkheden die passen bij uw kookeiland. We lichten ze graag aan u uit met alle voor- en nadelen.

De perfect middenweg met een inbouw plafond afzuigkap

De ingebouwde plafond afzuigkap is een keuze welke esthetisch erg strak staat en zijn werk ook nog is ontzettend goed doet! De afzuigkap wordt veelal in een koof geplaatst wat een strak design geeft en de afzuigkap nauwelijks doet opvallen. Zeker voor grote kookplaten zorgt de ingebouwde afzuigkap voor genoeg luchtafvoer om alle kookdampen op te vangen. De prijs ligt wel iets hoger dan een reguliere afzuigkap, maar u krijgt daarvoor wel een open gevoel in uw keuken ervoor terug.

Altijd goed met de reguliere plafond afzuigkap

Naast de inbouw plafond afzuigkap, kunt u ook de keuze maken voor een reguliere plafond afzuigkap. Voordeel hiervan is dat u deze makkelijk kunt bedienen en onderhouden doordat u gemakkelijk bij de afzuigkap kunt komen. Nadeel is wel dat dit een vrij fors voorwerp is welke net boven ooghoogte wordt geplaatst. Gevolg hiervan is dat hierdoor een stukje esthetiek verloren gaat en de keuken een stuk minder open aanvoelt. De prijs is echter wel weer het voordeligst van al onze opties, dus dit is een overweging om zelf te maken.

Of houdt het super strak met werkbladafzuiging

De nieuwste techniek van deze oplossingen is de optie om de afzuiging in de kookplaat te verwerken. Deze optie geeft het strakste design en is daarom ideaal om te kiezen bij een open keuken. Verder voordeel is dat door de mogelijkheid van een recirculatiesysteem, het kookeiland overal kan worden geplaatst. Het nadeel van een werkbladafzuiging is dat deze enige ruimte van uw kookeiland inneemt en u daarom minder plek over heeft als kastruimte. Verder vraagt het gemiddeld een hogere investering dan de vorige twee opties, maar daarvoor krijgt u wel de nieuwste techniek voor terug!

Verdere puntjes om rekening mee te houden

Om een schitterende esthetiek te creëren, moeten alle puntjes natuurlijk kloppen. Niet alleen daarom is het erg handig om bijvoorbeeld te weten hoeveel ruimte u nodig heeft om uw keuken met kookeiland op een aantrekkelijke manier te presenteren. We hebben daarom een aantal handige vragen opgesomd, waardoor u precies weet welke kookeilanden binnen uw opties vallen.

Hoeveel ruimte heeft u nodig voor keuken met kookeiland?

Iedere ruimte is weer anders en daarom is een minimale ruimte voor een kookeiland lastig te zeggen. U kunt dit echter wel zelf nameten in uw woning. U moet namelijk rekening houden met de volgende dieptematen:

  • 60 cm: Ruimte voor uw kastenwand;
  • 100 cm: Loopruimte tussen kasten en kookeiland;
  • 90 cm: Minimale diepte voor kookeiland
  • 100cm: Loopruimte voor kookeiland

Hoe breed is een gemiddeld kookeiland?

De minimale breedte van een kookeiland is 150 cm. In de meeste gevallen wordt het kookeiland naast om te koken, ook als werkblad gebruikt. Wanneer u daarom naast kookplaat ook een spoelbak in uw eiland wilt plaatsen, dan raden we een breedte van 220 cm aan.

Hoeveel loopruimte heeft u nodig tussen uw keuken en kookeiland?

In de eerste vraag werkte we met een loopruimte van 100 cm. Dit is de minimale ruimte voor één persoon om u met enig gemak van uw keuken gebruik te kunnen maken. Kookt u bijvoorbeeld geregeld met uw partner, dan raden we aan om extra ruimte te bewaren tussen de kastenwand en het eiland. Idealiter kiest u in dit geval voor 120 of 150 cm zodat u lekker samen kunt koken zonder elkaar in de weg te staan.

Een maatwerk kookeiland met keuken in uw woning

Bent u op zoek naar een keuken met kookeiland en benieuwd wat wij voor uw woning bedenken? Plan dan een adviesgesprek in met een van onze interieurarchitecten en creëer een luxe keuken met kookeiland in uw woning in Breda of in de regio daarbuiten. In ons experience center kunt u uw ontwerp tot leven zien komen en weet u precies waar u aan toe bent. We kijken dan ook uit naar uw komst!